انجمن متافیزیک راه میان بر

نسخه كامل: تزكيه نفس و تزكيه عمل
شما در حال مشاهده متن قالب بندي نشده هستيد.
برای مشاهده نسخه اصلی اینجا کلیک کنید
يك روز در محضر يكي از اولياء خدا بودم كه جواني خدمت ايشان آمد و در حالي كه مي‌خواست مقابل جمع حاضر خود را كنترل كرده و گريه نكند، با حال عجيبي گفت:‌ “من مدت‌ها است كه گناه نمي‌كنم و واجباتم را تمام و كمال انجام مي‌دهم و خيلي از مستحبات را هم مقيد هستم عمل نمايم اما از وقتي كه فهميدم بايد خودم را تزكيه و پاك كنم ديگر نمي‌توانم به اين چيزها راضي و آرام باشم. شب گذشته نزد يكي از علماي محل رفتم به ايشان عرض كردم من مي‌خواهم تزكيه نفس كنم، راهش چيست؟

به من گفت: گناه نكن و تمام واجبات را هم انجام بده.

گفتم: “تمام سعي‌ام اين است كه گناه نكنم، به نماز و روزه‌ام از 12 سالگي مقيد هستم.

به من فرمود: پس نماز شب بخوان.

عرض كردم: با سختي هم كه شده هر شب مي‌خوانم.

گفت:‌ “برو جوان كه تو تزكيه نفس كرده‌اي! خوشا به حالت، مرا هم دعا كن!

من اگر چه به ايشان و شما دروغ نگفته‌ام اما احساس مي‌كنم آلودگي‌هايم خيلي زياد است، چه‌كار كنم پاك بشوم ...

آن ولي خدا هم با مهرباني فرمود: تزكيه نفس با تزكيه عمل فرق دارد، انجام واجبات و ترك محرمات، تزكيه نفس نيست بلكه مربوط به تزكيه عمل است. مثلاً صله رحم در روايت دارد كه اعمال را تزكيه مي‌كند1، انسان مي‌تواند روزه بگيرد و براي خدا هم روزه بگيرد، ولي در عين حال تزكيه نفس نكرده باشد؛ به مقام مخلِصين برسد و اعمالش را پاك كند ولي در درونش رذيله باشد،‌ محبت دنيا داشته باشد، حسد و كبر داشته باشد، البته آن‌ها را اظهار نمي‌كند ولي هست".

سه چيز بايد تزكيه و پاك شود:

1- عقايد.

2- نفس.

3- عمل.

اين‌كه بايد عقايدمان را اصلاح و تزكيه كنيم يعني هر عقيده فاسد را بايد از درون‌مان بيرون بريزيم،‌ اين‌كه بايد نفسمان را هم تزكيه كنيم يعني هر رذيله، مرض روحي يا صفت پليدي را كه در نفس است از آن خارج كنيم و تزكيه عمل هم همان است كه شما انجام داده‌ايد.

اگر كسي تزكيه نفس كند از مخلَصين مي‌شود كه قرآن در مورد آن‌ها مي‌فرمايد: “و ما تجزون الا ما كنتم تعملون الاعباد الله المخلَصين‌ “جز آن‌چه كه عمل مي‌كرديد جزا داده نمي‌شويد، مگر بندگان مخلَص خدا
و اگر كسي كاملاً تزكيه عمل كند و كارهايش را هم براي خدا انجام دهد، از مخلِصين مي‌شود.

"فادوعو الله مخلِصين له الدين “خدا را چنان بخوانيد كه دين خود را براي او خالص كرده باشيد.”

مخلَصين خودشان را براي خدا خالص كرده‌اند و مخلِصين اعمالشان را براي خدا خالص كرده‌اند.

به هر حال، آن‌‌چه كه خداوند يازده بار برايش قسم خورده است، تزكيه نفس است، نه تزكيه عمل. و عمده وظيفه ما در اين دنيا اين است كه نفس‌مان را تهذيب و تزكيه كنيم و از هر نوع آلودگي پاك كنيم (كه البته اين كار جداي از اصلاح عقيده و تزكيه عمل نيست).

آن جوان گفت از راهنمايي شما خيلي تشكر مي‌كنم، خواهش مي‌كنم مرا به تزكيه نفس راهنمايي كنيد. من مي‌خواهم نمازي بخوانم كه به جز خدا به هيچ چيز ديگري توجه نداشته باشم. مي‌خواهم با خدا در ارتباط باشم. با او حرف بزنم و جواب بشنوم،‌ و به معراج بروم،‌ مي‌خواهم در زيارت‌هايم از ناحيه ائمه اطهار(عليهم‌السلام) جواب بشنوم، مي‌خواهم از شرّ شيطان و از شرّ نفسم راحت بشوم.

مي‌خواهم امام زمانم را بشناسم، با او مأنوس باشم، از اين‌كه اين‌طور نيستم زجر مي‌كشم،‌ مي‌خواهم خودم را بشناسم، كمكم كنيد ... كه گريه اجازه نداد حرف‌هايش را ادامه بدهد و البته ما هم از اطاق بيرون رفتيم كه بتوانند بعضي از مسائل را به هم بگويند. ولي بعداً كه اين جوان را ديدم به من گفت: “الحمدلله خدا به من محبت كرد و مرا هم از سالكين الي‌الله قرار داد، خدا پدر استاد را بيامرزد،‌ خدا خيرش دهد ....
محمد مدیر انجمن http://www.Loghman.info/Tazkiye
آدرس مرجع